Information från Föreningen Rosersbergs Villastad
RSS icon Email icon Home icon
 • Buller – att höras och synas

  Posted on June 15th, 2010 Per Hoffner No comments

  Det är viktigt att vi märks och syns just nu. Om ni känner er störda, se till att anmäla det till Länsstyrelsen och till LFV (här kan du läsa hur). Ju fler som hör av sig, desto större påverkan.

  Kommunen har tillsatt resurser i form av en miljöjurist, Jonas Christensen, vilket vi är oerhört tacksamma för. Det finns många olika sätt som vi kan minska bullerpåverkan, men även att sätta ett pris på det. I Upplands Väsby har man gjort det genom sin stämningsansökan, i andra europeiska städer genom att lagstifta om hur mycket man får störa. Exempelvis Schiphol (Amsterdam) får man bara flyga ett visst antal timmar per dygn och där medborgarna är skyddade i lag.

  En lösning som kan fungera både för Väsby och för oss är användandet av sneda inflygningar (inte kurvade). Det innebär att man kommer in på inflygningsbanan till bana 3 snett efter Upplands Väsby och skulle fungera med nuvarande teknik. Investeringen skulle bara vara någon radiofyr samt extra belysning och vid normaldrift skulle detta kunna fungera i trafik upp till 70-80 flygrörelser i timmen vilket innebär nästan all tid med dagens trafik. Med den här metoden skulle både Upplands Väsby och Rosersberg kunna få en enorm minskning av bullerstörning. Varför använder man det inte idag? Vet inte, det kanske är för osexigt med metoder som fungerat sedan 60-talet och används bl.a på JFK-flygplatsen i New York.

  Comments are closed.