Information från Föreningen Rosersbergs Villastad
RSS icon Email icon Home icon
 • Startande flyg över Rosersberg

  Posted on August 3rd, 2010 Per Hoffner No comments

  Vi är väl ett antal som har märkt alla de plan som startar rakt över Rosersberg. Vi som har påpekat att vi känner oss störda på arlanda.se/granne fick svar från LFV med en förklaring. Jag fick ett brev från Erik Van de Meulebrouck där han letat lite mer,

  Hej ! Jag antar att det är fler än jag som konstaterat en markant ökning av starter söderut från bana 19R som stigit rakt över Rosersberg under våren och sommaren. Nu har jag fått en förklaring på varför, Bana 08/26, den öst/västliga, har varit stängd under hela sommaren, det har inneburit att alla landningar skett på 19L när man startat 19R, Om man då följer SIDarna för 19R och svänger österut efter 2 nautiska mil som föreskrivs så riskerar man att kollidera om ett landande luftfartyg av någon anledning avbryter inflygningen och gör ett pådrag. Länken nedan visar de normala utflygningsvägarna från bana 19R.  

  http://www.lfv.se/AIP/AD/AD%202/ESSA/ES_AD_2_ESSA_4_27_en.pdf

  Hälsningar Erik

  Det som retar mig är ändå att de skulle kunna svänga åt höger, precis som plan som går söderut och västerut, för att sedan svänga österut. Därmed skulle Rosersberg undvikas, men idag finns det inget som hindrar dem eller som egentligen ger en anledning för dem att göra det.