Information från Föreningen Rosersbergs Villastad
RSS icon Email icon Home icon
 • Fira midsommar

  Posted on June 15th, 2010 Per Hoffner No comments

  midsommarflickaKom och fira midsommar med oss. RIK (tillsammans med föreningen) anordnar ett fantastiskt program. Träffa andra Rosersbergare, dansa kring stången som vi börjar att klä på torsdag kväll, gå med och bär den och så reser vi den tillsammans vid lekplatsen.

   

  Här är programmet:

   Torsdag kl. 18.00
  Midsommarstången kläs vid Råbergsvallen. Korvgrillning.
  Kom och hjälp till och gör det till en del av ert och barnens firande.

  Midsommarafton
  Kl. 14.00 vid Råbergsvallen.
  Vi sätter dit de sista blommorna till musik bär vi gemensamt stången till lekparken.

  Kl. 14.30 i lekparken
  Musik av Samuel och Johannes Kazen Orrefur.
  Traditionell dans och lek runt midsommarstången.
  Cafeteria med bullar, festis, kaffe och te.
  3-kamp för barnen,
  Fiskdamm, Chokladhjul, Popcornmaskin, Lotterier
  Fri Entré

 • Bullerisolering av fastigheter

  Posted on June 15th, 2010 Per Hoffner No comments

  Några av våra medlemmar har fått konstiga signaler från Swedavia (LFV) gällande bullerisoleringen. Efter inventering för över ett år sedan gjordes det nya inventeringer med nu kraftigt minskade åtgärder, allt för att minska kostnader. Detta är tråkigt eftersom detta initiativ ses som en positiv åtgärd från deras sida, men att först planera en åtgärd, sedan att kraftigt minska den, får en motsatt effekt.

  Vad är er erfarenhet av den här processen? Skriv gärna till per@rosersberg.se och berätta så vi kan få ett större intryck och se om detta är en enskild händelse eller om åtgärderna ska baseras på tur om man kom före eller efter besparingskraven.

 • Buller – att höras och synas

  Posted on June 15th, 2010 Per Hoffner No comments

  Det är viktigt att vi märks och syns just nu. Om ni känner er störda, se till att anmäla det till Länsstyrelsen och till LFV (här kan du läsa hur). Ju fler som hör av sig, desto större påverkan.

  Kommunen har tillsatt resurser i form av en miljöjurist, Jonas Christensen, vilket vi är oerhört tacksamma för. Det finns många olika sätt som vi kan minska bullerpåverkan, men även att sätta ett pris på det. I Upplands Väsby har man gjort det genom sin stämningsansökan, i andra europeiska städer genom att lagstifta om hur mycket man får störa. Exempelvis Schiphol (Amsterdam) får man bara flyga ett visst antal timmar per dygn och där medborgarna är skyddade i lag.

  En lösning som kan fungera både för Väsby och för oss är användandet av sneda inflygningar (inte kurvade). Det innebär att man kommer in på inflygningsbanan till bana 3 snett efter Upplands Väsby och skulle fungera med nuvarande teknik. Investeringen skulle bara vara någon radiofyr samt extra belysning och vid normaldrift skulle detta kunna fungera i trafik upp till 70-80 flygrörelser i timmen vilket innebär nästan all tid med dagens trafik. Med den här metoden skulle både Upplands Väsby och Rosersberg kunna få en enorm minskning av bullerstörning. Varför använder man det inte idag? Vet inte, det kanske är för osexigt med metoder som fungerat sedan 60-talet och används bl.a på JFK-flygplatsen i New York.