Information från Föreningen Rosersbergs Villastad
RSS icon Email icon Home icon
 • Artikel i Sigtunabygden

  Posted on May 11th, 2009 Per Hoffner No comments

  I det nummer av Sigtunabygden som kommer ut på tis-onsdag finns det nog också en artikel om mötet och kommunens inställning. Den här artikeln finns på sigtunabygden.se

  Några utdrag:
  “Kommundirektören Greger Svensson berättar att kommunen vill anlita en jurist för att företräda kommun och invånare när LFV tar fram sin miljöplan för Arlanda före 2010 års utgång. Den ska bland annat styra hur flygtrafiken leds från 2018 och i 30 till 35 år.
  – Vi behöver en skarp miljöjurist. Det är viktigt att vara med så tidigt som möjligt, både för att förstå alla komplicerade turer och för att ha en möjlighet att påverka, säger Greger Svensson.”

  Det här är lovande från kommunens sida. Vi behöver all hjälp vi kan få.

 • Striden om bullermattan: Rosersberg utmanar Väsby med en egen lobbygrupp!

  Posted on May 6th, 2009 Per Hoffner No comments

  Nättidningen Märsta.nu har skrivit en mycket bra och sammanfattande artikel om samrådsmötet.

  Några citat:

  “Epitet som har nämnts i sammanhanget, att lilla Rosersberg är en ”litet skitställe” utan inflytande, suger surt.
  Grannkommuner som Upplands-Väsby och Sollentuna får gehör hos myndigheterna tack vare pådrivande lobbyister som finansieras av kapitalstarka invånare.”

  Riskerar att få dubbelt så många inflygningar
  Ordförande för Föreningen Rosersbergs Villastad, Per Hoffner säger att Rosersberg riskerar med de alternativ som nämns från Luftfartsverket att få dubbelt så många inflygningar över huvudena med det nya miljötillståndet som är under utredning.
  Upplands Väsby har med en stark lobbyorganisation och en effektiv grupptalan, stämning, mot Luftfartsverket på 546 miljoner fått myndigheten att se på detta alternativ och därför måste Rosersbergarna börja föra väsen och märkas.
  Han uppskattar att 200-300 invånare hade tagit sig till Råbergsskolan för att lyssna och föra fram sina ståndpunkter. Det kändes mycket bra att se det engagemanget, tycker han.
  – Vi behöver bli många fler medlemmar, vår åsikt räknas.”

  Starkt stöd av kommunen
  – Vi behöver kommunledningens stöd, menade en invånare.
  Han fick ett rungande besked av kommunstyrelsens ordförande, Anders Johansson, s:
  – Kommunen ska arbeta väldigt seriöst och med bra argument ratta hem detta och med kraft hävda våra intressen. Vi måste vara tålmodiga.
  Samtidigt passade Anders Johansson på att leverera en nyhet till åhörarna som uppskattades att döma av applåderna efteråt, Anders Johansson fick flera applåder under kvällen för att han så tydligt visade kommunens inställning i frågan: Vi stöttar er!
  – Från och med nu ska kommunen följa ärendet med en egen expertis! Kommunen får en egen konsult som ser till att följa processen.
  Applåder.
  – Det behövs mot motkrafter och en seriös uppställning så får miljonärerna i Väsby säga sitt! Upplands-Väsby och Sigtuna kommuner har olika uppfattningar i frågan och kommer inte överens.
  Därför blir det en fight i frågan.”

  Läs hela artikeln här!

 • Rapport från bullermätning i Rosersberg 2005-2006

  Posted on May 6th, 2009 Per Hoffner No comments

  Jag fick det här direkt efter mötet. Erik är snabb….

  Hej !
  Utmärkt bra möte. välordnat.
  Några personer frågade efter bullermätningar i Rosersberg, här kommer den rapport jag fått av Rose-Mari Magnusson på LFV, lite märkligt att inte någon av LFV-representanterna tycktes känna till den, det exet jag fått har inte fastställts, inget diarienr och rev 00.01 ! man kan ju undra om den fastnade någonstans på den byråkratiska vägen. Jag skall försöka kolla upp det och försöka få tag på en fastställd revision. det lär knappast påverka mätresultatet .

  LFV Rapport Rosersberg 2005-2006

  Hälsningar Erik.

 • 200+ på samrådsmötet

  Posted on May 5th, 2009 Per Hoffner 1 comment

  Mangrann uppslutning på samrådsmötet borgar för en bra start i vårt fortsatta arbete. Det är alltid ovisst om budskapet har gått fram innan ett sådant här möte men att vi var så många där satte nog griller i huvudet på både kommunledning och LFV.

  Jag tänker inte försöka sammanfatta informationen och kommentarerna från mötet – det kommer senare i form av noteringarna från LFV som vi kommer att posta här på sajten – men det känns väldigt skönt med Anders Johanssons löfte om att ha en heltidsjurist som kommer att bevaka våra intressen i den långa juridiska processen som ett sådant här miljötillstånd ändå är.

  Vad jag bär med mig är kommentarerna om att vi måste SYNAS och HÖRAS. Det är inte LFVs eller kommunens öron vi måste vinna, utan i slutändan Miljödomstolens. Jag kommer under morgondagen lägga upp en guide i hur vi kan göra just det, att göra vår röst hörd som enskilda personer och som förening eller grupp. Om vi ska kunna fungera som grupp är antalet medlemmar otroligt viktigt och om ni inte vill bli överkörda registrera er som medlemmar och ge oss muskler att agera.

  Jag vill speciellt tacka alla för de kommentarer och åsikter som luftades under mötet, och att ni kom!!! Nu börjar arbetet….